Eurovizija 2015: Konkurso apžvalga

Eurovizija 2015: Konkurso apžvalga 2015-05-26 11:23

Aminata-savadogoŠiek tiek nurimus Eurovizija 2015 konkurso aistroms "šalta galva" galime apžvelgti, kas gi įdomaus ir išskirtinio įvyko šių metų renginyje. Visų pirma, reikėtų pradėti nuo to, jog konkursas buvo išties "stiprus". Didžioji dalis pasirodymų buvo itin profesionalūs ir efektingi. Pradedant nuo tų, kurie net nepateko į finalą ir baigiant nugalėtojo Måns Zelmerlöw puikaus vokalo, scenarijaus ir technologijų šou.

Kalbant apie finalinį balsavimą, tai ko gero, objektyviai galėtume vertinti tik pirmojo dešimtuko surinktus balus ir vietas. Tos šalys kur mažiau surinko balų - nesulaukė visuotino dėmesio ir jų vietos labiau priklausė nuo to, ar palaikė kaimyninės šalys, ar yra didelių tos šalies tautiečių bendruomenių emigracijoje. Labai keista kaip tokia valstybė nesugebėjo gauti nė vieno balo, o juk jos atstovės pasirodymas tikrai nebuvo prastas. Na galbūt galėjo pasirodyti kiek vulgarokas. Tą patį būtų galima pasakyti ir apie Moldovos atstovų variantą. Kai tarsi buvo ir šou, ir šokis, ir atlikėjas artistiškas, o ir pati daina euroviziška, tačiau pusfinalio barjero neperžengė. Šiek tiek nustebino Latvijos užimta pakankamai aukšta galutinė vieta (6). Jeigu kita mūsų kaimynė, Estija, dar pireš konkursą buvo priskirta prie favoričių, tai apie latvės galimą sėkmę niekas nekalbėjo. Gaila, kad Lietuva turnyrinėje lentelėje atsidūrė kiek toliau nuo savo Baltijos kaimynių :)

Galutinė Eurovizijos lentelė

eurovizijos-rezultatu-lentele

Lietuva Eurovizijoje 2015

Lietuvos atstovai Eurovizijoje, Monika Linkytė ir Vaidas Baumila, pusfinalyje surinko 67 taškus ir užėmė 7 vietą. Kas suteikė galimybę Lietuvai po metų pertraukos dalyvauti konkurso finale. Pateikiame antrojo pusfinalio balsavim rezultatus, su kuriais yra susijusi mūsų šalis.

Lietuvai pusfinalyje taškus skyrė šios šalys:

10 – Latvija, Norvegija; 7 – Azerbaidžanas, Kipras, Airija; 4 – Australija, Islandija, Izraelis, Malta; 3 – Jungtinė Karalystė, San Marinas, Šveicarija; 1 – Čekija;

Lietuvos skirti balai pusfinalio dalyviams:

12 – Latvija; 10 – Švedija; 8 – Norvegija; 7 – Slovėnija; 6 – Azerbaidžanas; 5 – Lenkija; 4 – Izraelis; 3 – Kipras; 2 – Airija; 1 – Islandija. Po lietuvių pusfinalio pasirodymo mūsų šalyje vyravo skirtingos nuotaikos. Vieni džiaugėsi, kad pavyko žengti toliau, kiti piktžodžiavo dėl homoseksualumą afišuojančių epizodų. Tokie elementai, imant visus lietuvių pasirodymus, buvo panaudoti pirmą kartą. Į tai gan kritiškai sureagavo ne tik Petras Gražulis, bet ir bažnyčios atstovai. Finaliniame Monikos ir Vaido pasirodyme didelių permainų lyginant su pusfinalio pasirodymu nebuvo. Tik tiek, kad bučiniai užtruko ilgiau ir Vaidas šiek tiek daugiau bendravo su publika. Po balsavimo paaiškėjo, kad mūsiškiai surinko 30 balų ir užėmė galutinę 18 vietą. Kaip išsireiškė, patys Lietuvos atlikėjai, tai išties reali vieta, kokios galėjome tikėtis su tokia daina ir pasirodymu kitų eurovizinių kūrinių kontekste.

Finale Lietuvos skirti balai kitoms šalims:

12 balų – Latvija 10 balų – Švedija 8 balai – Estija 7 balai – Belgija 6 balai – Gruzija 5 balai – Norvegija 4 balai – Slovėnija 3 balai – Australija 2 balai – Azerbaidžanas 1 balas – Italija

Finale Lietuvai skyrė balus šios šalys:

7 balus – Airija ir Latvija 6 balus – Norvegija 4 balus – Jungtinė Karalystė 3 balus – Gruzija 2 balus – Estija 1 balą – Danija Taip pat šiais metais nemažai diskusijų Lietuvoje sukėlė mūsų komisijos neskirti balsai Rusijos atstovei, Polinai Gagarinai. Atlikėja konkurse užėmė antrą vietą, tačiau Lietuvos komisija jai skyrė tik 20 vietą. Tuo tarpu Lietuvos žiūrovai skyrė trečią vietą. Visgi, susumavus taškų zonos pasiekti nepavyko. Daugelis šioje vietoje įžvelgė neobjektyvumą, o labiau verdiktą dėl Rusijos negatyvios politikos. Kaip ten bebūtų, dabar tai jau istorija. 2016 metų Eurovizija vyks Švedijoje ir atvers naują konkurso lapą. Kalbama, kad kitais metais Eurovizija gali apimti dar didesnę auditoriją. Kinija pamačiusi Australijos pavyzdį taip pat išreiškė norą dalyvauti konkurse. Panašu, kad atsirandant tokioms tendencijoms ateityje gali pasikeisti ir Eurovizijos pavadinimas į Wordviziją.

Komentarai (0)

Naujausios naujienos