Lietuviškos dainos skambėjusios Eurovizijos didžiojoje scenoje

Lietuviškos dainos skambėjusios Eurovizijos didžiojoje scenoje 2016-05-13 10:37

Šįkart siūlome pasižvalgyti po Eurovizijos bei paanalizuoti, kokios gi lietuviškos dainos skambėjo konkurse ir kaip joms pasisekė. Per visą Eurovizijos istoriją lietuvių kalba buvo sudainuotos tik dvi dainos. Tokius sprendimus priėmė pirmieji konkurse dalyvavę Lietuvos atstovai. Tai Ovidijus Vyšniauskas ir Aistė Smilgevičiūtė. Žinoma, tai buvo ne tik jų sprendimai, bet ir LRT atstovų, kurie juos išsiuntė į šį konkursą. Tuo metu dar nevyko tokia nacionalinė atranka iš didelio atlikėjų būrio, kaip yra dabar.

1994 metai. Ovidijus Vyšniauskas - Lopšinė Mylimai

Ovidijus Vyšniauskas - pirmasis Lietuvos atstovas Eurovizijos dainų konkurse. Tokia garbė jam teko 1994 metais. Tąkart Eurovizija vyko Airijoje, o Ovidijus atliko dainą "Lopšinė Mylimai". Šis lyrinis, lietuviškas kūrinys itin maloniai skamba mūsų ausiai, bet akivaizdu, kad europiečiams įspūdžio nepadarė. Atlikėjas negavo nė vieno balo ir tai toks vienintelis kartas per visą Lietuvos atstovų dalyvavimą Eurovizijoje. Tuo metu dar galiojo tokia taisyklė, jog jeigu užimi paskutinę vieta, tai kitais metais ta šalis negali dalyvauti. Visgi, ta pertrauka be Eurovizijos užtruko kur kas ilgiau, nes Lietuva antrą kartą savo atstovą išsiuntė prabėgus 5 metams.

Bet kokiu atveju smagu, kad ir lietuviški žodžiai yra skambėję didžiausiame Europos muzikiniame konkurse. Lietuviškos dainos "Lopšinė mylimai" žodžius parašė poetas Gintaras Zdebskis, o muziką sukūrė pats Ovidijus Vyšniauskas.

1999 metai. Aistė Smilgevičiūtė - Strazdas

Aistė Smilgevičiūtė - antroji Lietuvos atstovė atstovė Eurovizijoje. Ji taip pat savo dainą atliko lietuviškai. O dar tiksliau tai žemaitiškai. Ir vėl gi daug simpatijų iš Europos gyventojų mūsų folklorinis kūrinys nesulaukė. Aistė Smilgevičiūtė liko 20 iš 23 dalyvių. Tiesa, tuo metu dar ir nebuvo tokios tvarkos, jog norint patekti į finalą reikia varžytis pusfinaliuose. Lietuvišką dainą "Strazdas" sukūrė Sigitas Geda ir Linas Rimša.

Po pastarojo karto, visi kiti Lietuvos atstovų kūriniai Eurovizijoje skambėjo anglų kalba. Žinoma, tokio sprendimo pagrindinis privalumas yra tas, jog visi supras apie ką yra dainuojama. Visgi, praktiškai kiekvienais metais Eurovizijoje būna šalių atstovų, kurie dainas atlieka savo gimtąja kalba. Ypatingai dažnai tokį sprendimą pasirenka Balkanų šalys. Mūsų manymu, būtų šaunu ateityje dar kartą išgirsti lietuviškai atliekamą dainą didžiojoje Eurovizijos scenoje. Ar kada nors taip bus - pagyvensime ir pamatysime.

Komentarai (0)

Naujausios naujienos